برای دریافت چک‌های صیادی کافی است یک یک حساب جاری در یکی از بانک‌های زیر نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی داشته باشید و به بانکی که در آن حساب جاری دارید، مراجعه کنید و درخواست خود برای صدور دسته چک صیادی را ثبت کنید.در این مقاله راجع به شرایط دریافت چک‌های صیادی توضیحات  مفصل تری خواهیم داد.

بعد از درخواست اولیه و تایید رییس شعبه، درخواست شما به سامانه صیاد بانک مرکزی فرستاده می‌شود و در صورتی‌ که صلاحیت و شرایط داشتن دسته‌چک صیادی را داشته باشید، از طرف بانک مرکزی برای شما مجوز صادر خواهد شد.

شرایط گرفتن چک‌های صیادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی

شرایط عمومی برای اشخاص حقیقی و حقوقی

۱-نداشتن چک برگشتی که رفع سوء اثر نشده باشد

۲-نداشتن بدهی بانکی

اشخاص حقیقی

شرایط اختصاصی اشخاص حقیقی برای دریافت چک صیادی  عبارتنداز:

۱-حداقل دو سال از افتتاح حساب جاری بگذرد.

۲-محل کار مشتری دائمی باشد و دارای ملکی باشد.

۳-در طی یک سال گذشته چک صادره مشتری را پرداخت  کرده باشد.

۴-سپرده بلند مدت دارای مبلغ ۵۰ میلیون ریال داشته باشد و شش ماه از مدت زمان افتتاح آن سپری شده باشد.

اشخاص حقوقی

شرایط اختصاصی اشخاص حقوقی و شرکت ها عبارتند از:

۱-از ابتدای فعالیت آن باید حداقل ۱۰ سال گذشته باشد.

۲-یک سالی از مدت حساب جاری گذشته باشد.

۳-در طی ۱۰ سال بیشتر از ۲ بار محل زندگی خود را تغییر نداده باشند.

۴-ملکی دائمی داشته باشد.

افراد حقوقی غیر دولتی لازم است یک سپرده بلند مدت با اعتبار ۵۰۰ میلیون ریال داشته باشند که حداقل ۶ ماه از داشتن این حساب گذشته باشد و یک سالی به سر رسید آن مانده باشد

آثار و تبعات برگشت خوردن چک‌های صیادی:

قانون‌گذار برای اعتبار بخشی هرچه بیشتر به چک، آثار و تبعات بسیار زیادی را برای برگشت خوردن این نوع چک ها مقرر کرده که این آثار در ماده ۵ مکرر قانون صدور چک مصوب ۱۳۹۷ آمده‌است.

ماده ۵ مکرر قانون صدور چک مقرر می‌دارد:« بعد از ثبت غیرقابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک در سامانه یکپارچه بانک مرکزی، این سامانه مراتب را به صورت برخط به تمام بانکها و موسسات اعتباری اطلاع می دهد. پس از گذشت بیست و چهار ساعت کلیه بانک‌ها و موسسات اعتباری حسب مورد مکلفند تا هنگام رفع سوء اثر از چک، اقدامات زیر را نسبت به صاحب حساب اعمال نمایند.
الف – عدم افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید
ب – مسدود کردن وجوه کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی و هر مبلغ متعلق به صادرکننده که تحت هر عنوان نزد بانک یا موسسه اعتباری دارد به میزان کسری مبلغ چک به ترتیب اعلامی از سوی بانک مرکزی
ج- عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانت‌نامه‌های ارزی یا ریالی
د- عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی.»

پس به صرف برگشت خوردن چک،تبعات بسیار زیادی گریبان گیر صاحب حساب و صادر کننده چک خواهد شد.

رفع سوء اثر از چک:

همان‌طور که در بالا گفتیم برگشت خوردن چک برای صاحب حساب و صادرکننده چک آثار و محدودیت‌های فراوانی را به دنبال دارد اما با انجام دادن یکسری اقدامات که درتبصره ۳ ماده ۵ مکرر قانون صدور چک آمده، می توان به راحتی از تمامی سوء اثرها و محدودیت‌ها و رفع اثر کرد.

تبصره ۳ ماده ۵ مکرر در این خصوص اشعار می‌دارد:« در هر یک از موارد زیر، بانک مکلف است مراتب را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی اعلام کند تا فورا و به صورت برخط از چک رفع سوءاثر شود.
الف – واریز کسری مبلغ چک به حساب جاری نزد بانک محال علیه و ارائه درخواست مسدودی که در این صورت بانک مکلف است ضمن مسدود کردن مبلغ مذکور تا زمان مراجعه دارنده چک و حداکثر به مدت یک سال، ظرف مدت سه روز واریز مبلغ را به شیوه ای اطمینان بخش و قابل استناد به اطلاع دارنده چک برساند.
ب- ارائه لاشه چک به بانک محال‌علیه
ج- ارائه رضایت نامه رسمی (تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی) از دارنده چک یا نامه رسمی از شخص حقوقی دولتی یا عمومی غیردولتی دارنده چک
د- ارائه نامه رسمی از مرجع قضائی یا ثبتی ذی صلاح مبنی بر اتمام عملیات اجرائی در خصوص چک؛
ه- ارائه حکم قضائی مبنی بر برائت ذمه صاحب حساب در خصوص چک
و- سپری شدن مدت سه سال از تاریخ صدور گواهینامه عدم پرداخت مشروط به عدم طرح دعوای حقوقی یا کیفری در خصوص چک توسط دارنده.»

تعیین و وضعیت چک‌های قدیمی تکلیف

‌ چک ‌های قدیمی فقط تا پایان مردا دماه ۹۷ اعتباردارند و از آن به بعد چک‌های قدیمی دیگر در شعب سایر بانک‌ها پذیرش نمی‌شود و تنها در خود بانک مربوطه پذیرش و دریافت آن امکان‌پذیر خواهد بود. طبق اعلام صورت گرفته چک‌هایی که از اول  شهریور صادر شوند، فاقد اعتبار خواهند بود و در بانک‌ها پذیرفته نمی‌شوند.

در مورد چک‌های بلندمدت قدیمی که پیش‌ازتاریخ گفته شده (یکم شهریور ۹۷) صادرشده باشد، بانک‌ با واردکردن اطلاعات مربوط به آن‌ها در سامانه صیاد، اعتبار چک های قدیمی را به چک های جدید می دهند.

از این که گروه حقوقی بنیاد حق را برای یافتن سوال خود انتخاب کردید بسیار خرسندیم،در صورتی که پاسخ مشکل احتمالی خود را نگرفتید یا نیاز به مشاوره حقوقی تکمیلی دارید،به صورت شبانه روزی می توانید سوالات خود را در واتس آپ مطرح کنید،با آنلاین شدن اولین کارشناس حقوقی،به سوال شما پاسخ داده خواهد شد.برای این منظور کافیست دکمه زیر کلید کنید تا به صفحه چت مشاوران حقوقی هدایت شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *