از خوانندگان این مقاله انتظار می رود بعد از خواندن این مقاله توضیح دهند:
- شرایط و نحوه گرفتن مهریه از دادگاه خانواده چیست؟
- هرینه دادرسی مهریه از دادگاه چقدر است و آیا امکان تقاضای اعسار نسبت بدان وجود دارد یا خیر؟
- چطور میتوان اموال شوهر را قبل از شکایت فورا توقیف کرد؟
- کدام دادگاه به درخواست مهریه،رسیدگی می کتد؟
نحوه گرفتن مهریه از دادگاه:همانطوری که در مقاله نحوه وصول مهریه از اجرای ثبت گفته شد، برای مطالبه و وصول مهریه دو راه وجود دارد:
- اجرای ثبت
- دادگاه خانواده
شرایط گرفتن مهریه از دادگاه خانواده:
طبق قانون برای گرفتن مهریه، با توجه به رسمی بودن سند عقدنامه، ابتدا باید به دایره اجرای ثبت مراجعه کرد و درصورتی که نتوان تمام یا بخشی از مهریه را از اجرای ثبت وصول کرد با دریافت گواهی، مبنی بر پایان یافتن عملیات اجرایی، میتوان برای وصول مهریه از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک از دادگاه خانواده تقاضای وصول مهریه کرد.
ماده ۸ آیین نامه اجرایی شناسایی و توقیف اموال مدیون در اجرای مفاد اسناد رسمی در این خصوص اشعار میدارد: « چنانچه ظرف دو ماه پس از تقاضای صدور اجرائیه ھیچگونه مال یا دارائی از متعھد پرونده اجرایی شناسایی نشود یا مفاد اجراییه به ھر دلیلی ظرف مدت شش ماه اجراء نگردد، ذینفع می تواند ضمن اعلام انصراف از ادامه عملیات اجرایی، جھت طرح دعوی به مراجع ذیصلاح قضایی مراجعه نماید. دوایر اجراء ثبت مکلف اند ضمن صدور گواھی لازم به درخواست ذی نفع، بدون اخذ ھزینه ھای اجرایی نسبت به مختومه نمودن پرونده اقدام نمایند.»
همانطورکه گفته شد طی گذشت زمان های دو و شش ماهه مذکور در ماده ماده ۸ آیین نامه اجرایی شناسایی و توقیف اموال مدیون می توان با دریافت گواهی، از اجرای ثبت، به دفتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه کرد و از دادگاه خانواده تقاضای صدور اجرایی نسبت به مهریه کرد.
هزینه دادخواست مهریه از دادگاه:
هزینهها و حق اجرای گرفتن مهریه از اجرای ثبت در در مقاله وصول مهریه از اجرای ثبت کاملاً توضیح داده شد.
مزیتی که اجرایی ثبت نسبت به دادگاه دارد این است که هزینه اجرای ثبت ( نیم عشر دولتی ) از محکوم ( شوهر ) گرفته میشود و هنگام درخواست نیاز به پرداخت مبلغ خاصی از طرف خانم وجود ندارد. اما برای ثبت دادخواست مهریه از دادگاه، شما مجبور هستید سه و نیم درصد ارزش خواسته را به عنوان هزینه دادرسی پرداخت کنید، که با توجه به مقادیر مهریه غالبا، مبلغ بسیار هنگفتی میشود که معمولاً هم خانمها به علت عدم استقلال مالی قادر به پرداخت هزینه دادرسی مهریه خود نیستند که این موضوع عملاً قشری از جامعه را از حق دادرسی محروم می کند.
اختیار تعیین و تقویم خواسته در دعاوی مالی اصولاً به عهده خواهان است و خواهان هم طبق تقویم خود، هزینه دادرسی پرداخت مینمایند اما با تصویب بخشنامه توسط رئیس قوه قضاییه وقت، کسانی که خواهان مهریه هستند، مجبورند مهریه خود را به نرخ واقعی تقویم کنند و درنتیجه باید هزینه دادرسی بیشتری پرداخت نمایند. که این بخشنامه قابل انتقاد است زیرا که قشری از جامعه را عملاً از حق دادرسی محروم میکند.
تقاضای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مهریه:
همانطورکه در بالا اشاره کردیم برای ثبت دادخواست مهریه شما میبایست، سه و نیم درصد ارزش خواسته را بهعنوان هزینه دادرسی در هنگام ثبت دادخواست پرداخت نمایید تا بتوانید دادخواست مهریه را ثبت و به اجرا بگذارید که با توجه بالا بودن مقادیر مهریه، پرداخت این مبلغ غالباً در توان مالی خانمها نیست.
اما برای جبران این نقیصه،راهی وجود دارد؛میتوان از دادگاه تقاضای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را تقدیم دادگاه نمود. این درخواست هنگام ثبت دادخواست، داده میشود و دادگاه رسیدگی کننده به اصل مهریه در خصوص اعسار خانمها از پرداخت دادرسی تصمیم میگیرد.
در صورت قبول تقاضای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، خانم موقتاً از پرداخت هزینه دادرسی مهریه معاف میشود و درصورتیکه اموالی از شوهر خود بگیرد موظف است هزینه دادرسی را پرداخت نماید،البته که هزینه دادرسی در انتها بر عهده متخلف(شوهر) است.
توقیف کردن اموال شوهر(تامین خواسته):
یکی از مزایای اقدام مهریه از طریق دادگاه این است که میتوان قبل از تقدیم دادخواست و شکایت ،برای جلوگیری از انتقال و مخفی کردن اموال، توسط شوهر، از دادگاه تقاضای صدور قرار تأمین خواسته، کرد و با توجه به این که عقدنامه یک سند رسمی است برای تامین خواسته نیازی به سپردن خسارت احتمالی نیست.
نکتهای که باید بدان توجه داشت این است که بعد از صدور قرار تأمین خواسته و توقیف اموال شوهر، شما فقط ده روز فرصت دارید که دادخواست مطالبه مهریه خود را از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک ثبت کنید.
، در غیر این صورت، شوهر میتواند بعد از گذشت مهلت ده روز، به دادگاه مراجعه و اقدام به آزاد کردن اموال خود نماید.
برای وصول مهریه باید از طریق شورای حل اختلاف اقدام کنیم یا دادگاه؟!
طبق بند (ج) ماده ۹ قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۳۹۴، شکایتهای مهریه، نفقه و اجرتالمثل تا نصاب بیست میلیون تومان در شورای حل اختلاف رسیدگی میشود.
اگر مبلغ مهریه بیش از بیست میلیون تومان باشد،می بایست، دادخواست مطالبه مهریه را از طریق دادگاه خانواده ثبت و پیگیری نمود.
دادگاه کدام محل برای رسیدگی به مهریه صلاحیت دارد؟
در بسیاری از موارد محل وقوع عقد ازدواج، محل اقامت خانم و محل استقرار اموال شوهر با یکدیگر متفاوت است. سوالی که در این مواقع پیش میآید اینست که کدام دادگاه صالح به رسیدگی به مهریه است؟
در پاسخ باید گفت:
- درصورتیکه مهریه مال غیرمنقول باشد دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول صالح به رسیدگی است.
- درصورتیکه مال منقول باشد، دادگاه محل دفتر خانهای که عقد در آنجا واقع شده است صالح به رسیدگی است.