شکایت کیفری
دعاوی کیفری دعاوی هستند که موضوع آن ها وقوع جرم و جنایت است و نتایج آن ها می تواند مجازات هایی مثل حبس ،شلاق حدی یا تعزیری،مصادره اموال، جزای نقدی و…، باشد.
برخلاف دعاوی حقوقی که برای گرفتن حق خود می بایست دادخواست مطرح کنید، در شکایت کیفری باید شکایت خود را در قالب شکوائیه مطرح نمایید در نتیجه بر خلاف شکایت های حقوقی که در دادخواست خوانده و خواهان مطرح می شود،در شکایت کیفری شاکی و متشاکی وجود دارد.
حال سوالی که پیش می آید این است که اصلاً جرم چیست؟ طبق قانون، جرم به هر عمل مثل سرقت و ترک فعلی مثل ترک پست نگهبانی که برای آن ها مجازات (مالی و غیرمالی) تعیین شده باشد، جرم است.
برای رسیدگی به شکایت های کیفری بر خلاف شکایت های حقوقی که معمولا دو مرحله ای هستند یعنی دادگاه بدوی(ابتدایی)و دادگاه تجدیدنظر ، یک مرحله اضافه تر وجود دارد به نام دادسرا؛ ماهیت دادسرا که زیر مجموعه دادستانی میباشد و از تعدادی از شعب دادیاری و بازپرسی تشکیل شده که زیر نظر دادستان مشغول به تعقیب و رسیدگی به پرونده های جزایی و کیفری می باشند.
دادسراها حق صدور حکم و تعیین مجازات را ندارند و فقط مقام تعقیب و تحقیق از جرم هستند و صرفاً اگر احتمال توجه جرم به شخصی را بدهند، اقدام به صدور قرار جلب به دادرس می نمایند.
در شکایت های کیفری این موضوع را حتماً به خاطر داشته باشید که با وجود کوچکترین احتمال در وقوع جرم توسط شما، دادیار یا بازپرس برای حفظ حقوق زیان دیده از جرم،علیه شما قرار جلب به دادرسی صادر خواهد نمود و شما در صورت نداشتن کفیل(ضامن) یا وثیقه، موقتا به بازداشتگاه هدایت خواهید شد تا به پرونده شما در دادگاه رسیدگی شود.اما این بازداشت موقت ،اصلا به معنی مجرم بودن شما نیست و از صادر شدن قرار جلب به دادرسی_در گذشته قرار مجرمیت نام داشت_وحشت زده نشوید.
به علت وجود مجازات وضمانت اجرای سنگین، مانند حبس، اعدام، شلاق، سوء سابقه کیفری و محرومیت از حقوق اجتماعی و پیچیدگی های پرونده های جزایی که نیازمند تخصص دقیق است، حتماً از مرحله تحقیقات مقدماتی (دادسرا تا پایان دادرسی و حکم قطعی) از وکیل استفاده کنید؛ چرا که ممکن است بر اثر کوچکترین اشتباهی از جانب شما زندگی خود و اطرافیانتان را نابود کنید.
شایع ترین شکایت های کیفری در دادگستری که در حال رسیدگی و در جریان اند معمولاً شامل توهین، تهدید، خیانت در امانت، ضرب و جرح، سرقت، رابطه نامشروع، شرب خمر و استعمال مواد الکلی، قتل، تصرف عدوانی، ممانعت از حق و مزاحمت و جعل می باشند.
با تشکر از شما دوست عزیز